Het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) is verheugd de vijfde jaarlijkse “Sustainable Freedoms Essay Prize” aan te bieden aan een student van UCR voor het beste essay over een onderwerp dat milieukwesties verbindt met mensenrechten. Het essay moet ongeveer 6000-8000 woorden bevatten (inclusief titelpagina en literatuurverwijzingen), en kan bestaan uit een op zichzelf staand werkstuk of een werkstuk geschreven voor een specifieke UCR cursus.
De drie Roosevelts die de loop van de Amerikaanse en wereldgeschiedenis in de 20e eeuw mede hebben bepaald – Theodore, Franklin en Eleanor – hebben een sterke nalatenschap achtergelaten op het gebied van natuurbehoud, milieubescherming, nationale parken en bossen en mensenrechten. In de politieke ideologie van de Roosevelts waren milieukwesties onlosmakelijk verbonden met mensenrechten. Zij stelden dat duurzame natuurlijke hulpbronnen de basis vormen voor collectief welzijn, vrede en democratie.
Deze zienswijze is vandaag de dag alleen maar belangrijker geworden. Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties legt nu expliciet een verband tussen milieukwesties en mensenrechten en waarschuwt dat “niet-duurzame, verkwistende groeipatronen de aantasting van het milieu vergroten en de klimaatverandering versnellen, waardoor effecten ontstaan die de gezondheid, de toegang tot water en sanitaire voorzieningen, voedsel, huisvesting en landrechten schaden en levens in gevaar brengen”. De VN roept lokale en nationale overheden over de hele wereld op om milieubeleid te implementeren dat “mensenrechten respecteert, beschermt en naleeft, waarbij de betrokkenen toegang wordt gegarandeerd tot informatie, besluitvorming, inspraak en rechtsmiddelen”.
Het RIAS nodigt UCR-studenten uit om de onderlinge verbanden tussen milieuduurzaamheid en mensenrechten in alle facetten te onderzoeken, van de vrijheid van meningsuiting en wettelijke bescherming van wetenschappers en milieuactivisten tot de deelname van rechteloze gemeenschappen aan de politieke besluitvorming over (misbruik van) land en water tot de rechten op gezondheidszorg van mensen die worden getroffen door milieuafval. Het specifieke onderwerp is volledig open en kan betrekking hebben op historische of hedendaagse kwesties in elke regio of tijdsperiode. Het “milieu” kan ruim gedefinieerd worden en ook leefruimtes omvatten.
Essays moeten voor dinsdag 30 september 2025 rechtstreeks worden ingediend bij RIAS via da.pargas@roosevelt.nl. Naast het respect van zowel de UCR als de RIAS ontvangt de winnaar ook een prijs van €500 en een certificaat, uit te reiken tijdens een speciale ceremonie (datum wordt in overleg met de winnaar bekendgemaakt).
Voor meer informatie kun je contact opnemen met je UCR-docent of het RIAS(da.pargas@roosevelt.nl).